Wachtwoorden, ingewikkeld of simpel

Betrouwbare ICT-oplossingen voor een zorgeloze werkplek

Wachtwoorden, ingewikkeld of simpel

Hoe zit het met jouw wachtwoordbeleid? Ben jij het makkelijke type met voor elke account hetzelfde wachtwoord of pas jij regelmatig je wachtwoorden aan en heb je voor elke account een ander wachtwoord?

Waardevolle informatie moet je beschermen

We staan er niet bij stil maar een goed wachtwoordbeleid is cruciaal voor jezelf maar ook voor het bedrijf waar je werkt. Want je wilt immers niet dat bedrijfsinformatie in verkeerde handen komt.

Wij raden daarom aan om regelmatig kritisch naar je wachtwoorden te kijken en hoe je daar mee omgaat. Neem eens de tijd om je wachtwoorden te wijzigen in nieuwe sterke wachtwoorden. Desnoods gebruik je een app om een wachtwoord te genereren.

Meest gehackte wachtwoorden in 2018

Om je op weg te helpen hebben wij een lijstje gemaakt van wachtwoorden die in 2018 het meest gehackt zijn en die je dus zeker niet moet kiezen:

  • 123456
  • 123456789
  • 12345678
  • 111111
  • 1234567
  • qwerty
  • iloveyou

Waarom is goed wachtwoord management belangrijk?

Het is zo belangrijk omdat we tegenwoordig zoveel wachtwoorden hebben. Veel van jouw communicatie en informatiedeling gaat via internet- chatten, social media, bankieren, webwinkels, verzekeringen enz. Zorg ervoor dat het veilig en goed gaat door een goed wachtwoordbeleid voor jezelf te hebben. Een goed inzicht in hoe jij je wachtwoorden beheert is belangrijk zodat je niet te veel tijd besteedt aan het opnieuw instellen van je wachtwoorden en tijd overhoudt voor de echt belangrijke dingen.

Goodbye gele memo

Er zijn tegenwoordig veel manieren die jou kunnen helpen met het beheren van jouw wachtwoorden. Je hoeft geen gele plaknotitie meer aan je beeldscherm te plakken met daarop je wachtwoord. Er zijn wachtwoordmanagers, tegen betaling of gratis, die jou helpen om veilig met jouw wachtwoorden om te gaan. Met het hoofdwachtwoord meld je je veilig aan en kun je bij al jouw persoonlijke informatie en inloggegevens van de sites waar je bent aangemeld. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Keepass, Lastpass, Dashlane.

Hoe kun je nog veiliger omgaan met je wachtwoorden?

  • Gebruik niet dezelfde wachtwoorden opnieuw of voor alle accounts. Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt of telkens opnieuw gebruikt hoeven hackers maar één account te hacken om bij al jouw andere accounts te komen.
  • Kun je makkelijker een zin onthouden? Maak een wacht-zin of wacht-onzin-zin. Voorbeeld hiervan is mijndochterheeft3@@@.
  • Het is slim om multi-factor authenticatie te gebruiken. Daar schreef ik al eerder over. Lees meer

Wees je bewust van wat je doet… je wilt jouw zakelijke of privé accounts en informatie niet op straat hebben liggen.

Het gaat allemaal om het verhogen van het bewustzijn van het beveiligen van jouw persoonlijke informatie