Vijf tips voor mobiel en flexibel werken

Betrouwbare ICT-oplossingen voor een zorgeloze werkplek

Vijf tips voor mobiel en flexibel werken

mobiel werken

Steeds meer bedrijven staan hun medewerkers toe om mobiel te werken. Mobiel werken houdt in dat je altijd en overal je werk kunt doen. Wanneer je mobiel werkt, ben je namelijk niet meer afhankelijk van een plaats of tijd. Hierdoor kun je waar je wilt en wanneer het jou uitkomt werken, of het nou thuis, op kantoor of op een flexibele werkplek is. Maar hoe maak je mobiel werken een succes? Wij delen graag een paar tips.

1. Maak duidelijke afspraken

Om mobiele en flexibele werkplekken een succes te maken, is het belangrijk om afspraken te maken. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is en worden misverstanden voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je weet wanneer je collega’s wel of niet beschikbaar zijn. Zo stoor je je collega’s niet op het verkeerde moment en word je ook zelf niet voortdurend uit je concentratie gehaald. Het maken van afspraken spreekt “flexibel” werken misschien tegen, maar is wel noodzakelijk om er een succes van te maken. Zo word verlies van tijd en focus namelijk voorkomen.

2. Maak gebruik van tools

Door gebruik te maken van tools zoals Slack en Trello, kun je er op een overzichtelijke manier voor zorgen dat al je collega’s up-to-date zijn. Door middel van Slack kun je bijvoorbeeld alle communicatie tussen medewerkers en mededelingen ordenen. Hierdoor kunnen samenwerkingen tussen collega’s een stuk makkelijker georganiseerd worden. Daarnaast kan er bij Slack worden aangegeven wanneer iemand wel of niet beschikbaar is. Hierdoor weet je wanneer je contact kunt opnemen met je collega’s. Trello is handig om op een leuke manier to-do’s te ordenen. Hierdoor kun je bepaalde projecten of taken prioriteit geven. Tevens is Trello goed te integreren met Teams van Microsoft. Naast Trello en Slack zijn er natuurlijk veel meer tools die handig kunnen zijn voor een mobiele werkplek.

3. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Mobiel werken biedt medewerkers ontzettend veel vrijheid. Binnen gemaakte afspraken kunnen ze namelijk zelf beslissen waar en wanneer ze werken. Echter, vaak betekent dit dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Hierdoor is het handig om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé en je collega’s daarover te informeren. Zorg ervoor dat je ook echt niet werkt wanneer je niet beschikbaar bent of bezig bent met privé zaken.

4. Voorkom het claimen van werkplekken

Het overstappen naar een mobiele werkplek zal veel veranderingen met zich meebrengen. Zo zullen steeds minder mensen op kantoor te vinden zijn en zal de inrichting van het kantoor hoogstwaarschijnlijk moeten worden aangepast. Om flexibel werken echt flexibel te laten zijn, is het wel zo handig dat werknemers niet alsnog vaste werkplekken creëren door een werkplek te claimen. Ga dus wanneer je toch naar kantoor gaat ergens anders zitten, zo ontmoet je misschien ook nog eens leuke andere collega’s!

5. Zorg voor een goede beveiliging

Tot slot: zorg voor een goede beveiliging. Tegenwoordig liggen er namelijk meer cyberdreigingen op de loer dan ooit tevoren. Hier wil je je als onderneming tegen beschermen. Om de schade te beperken is het handig om een goede virusscanner en firewall te gebruiken. Daarnaast is het voor elke werknemer handig om een VPN te installeren op hun computer, laptop en tablet. Hierdoor word niet alleen privé internetverkeer, maar ook informatie over het bedrijf beveiligd. Heb je geen tijd om uit te zoeken wat het beste werkt? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen, in overleg met jou, voor een goede beveiliging zorgen.