2 Factor Authenticatie

Betrouwbare ICT-oplossingen voor een zorgeloze werkplek

2 Factor Authenticatie

We leven in een digitale tijd, de gemiddelde Nederlander beschikt over ongeveer 25 accounts. Te denken valt aan social media accounts, webshops enz. Veel mensen gebruiken hiervoor vaak dezelfde wachtwoorden en gebruikersnamen. Wij snappen dat het best lastig is om overal een nieuw wachtwoord voor te verzinnen, maar je loopt zo wel een groot risico op een inbraak in jouw accounts. Wat je daarom tegenwoordig steeds vaker ziet om inbraak in accounts te voorkomen is 2 factor authenticatie.

Wat is 2 factor authenticatie?

Een 2 factor authenticatie is een methode waarbij je twee stappen moet doorlopen voordat je toegang krijgt tot je account. Vaak moet je een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren en de 2e stap is bijvoorbeeld een code op je telefoon of via sms. Deze combinatie zorgt er dan voor dat je toegang krijgt tot je account. Door de toepassing van 2 factor authenticatie vergroot je dus de veiligheid van jouw account en hou je kwaadwillenden buiten de deur.

Het verschil tussen 2 factor authenticatie en 2 stap verificatie

Bij 2 factor authenticatie worden er 2 verschillende factoren gecombineerd terwijl bij 2 stap verificatie dezelfde factor 2 keer wordt gebruikt. Bijvoorbeeld een wachtwoord of een code die verstuurt is via mail of sms. Je denkt nu dat die sms als 2e factor gezien kan worden, maar sms is niet veilig en kan onderschept worden, daarom staat de sms gelijk aan een wachtwoord bijvoorbeeld. Een 2 factor authenticatie is dus veiliger dan 2 stap verificatie, maar is altijd nog beter dan alleen vertrouwen op een wachtwoord.

Beveilig je e-mail

Jouw e-mailaccount is het meest belangrijke account om te beveiligen. Niet alleen omdat al jouw privé correspondentie hier in staat maar ook alle informatie over andere accounts. Vaak ontvang je registratiemails als je je ergens inschrijft en word jou daarin gevraagd om je wachtwoord aan te passen. Zo kunnen criminelen achterhalen waar jij overal een account hebt en kunnen zij op die manier jouw wachtwoorden resetten. Slim is het om te beginnen met 2 factor authenticatie bij je mail. De meeste grote mail-providers ondersteunen dit ook.

Wij hebben inmiddels bedrijven succesvol geholpen met het installeren van 2 factor authenticatie. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.