Waar moet je aan denken als je openbare wifi gebruikt?

Betrouwbare ICT-oplossingen voor een zorgeloze werkplek

Waar moet je aan denken als je openbare wifi gebruikt?

Tegenwoordig is iedereen mobiel en wordt er overal gezocht naar een openbare wifispot omdat een databundel bijna op is of omdat we haast hebben. Toch is dit niet slim! Een hacker heeft op deze manier veel kans om jou te hacken, want op een openbare wifi zet je vaak de deur wijd open.

Welk risico lopen we dan?

Een hacker kan zo meekijken op een publieke wifi als hij de juiste tools heeft. De inhoud kan niet gezien worden maar wel de datapakketten en de apparaten die deze downloaden. De tools die de datapakketten laten zien hebben vaak de optie om deze te injecteren met een code. Denk hierbij aan kwaadaardige malware, die zorgt voor toegang tot je iPhone of laptop.

Nepsites of evil hotspots

Hackers kunnen ook zelf een hotspot opzetten. Vermomd als een hotspot van een grote provider proberen ze je over te halen om in te loggen. Bij elke inlog op zo’n evil hotspot wordt kwaadaardige software geïnstalleerd op je device. Wat ook kan is dat je wordt doorgestuurd naar een duplicaatsite als je bijvoorbeeld je bankzaken of andere gevoelige informatie wil invoeren. Zo verzamelen ze op grote schaal data.

Gebruik geen wifi, want voorkomen is beter dan genezen

Een drastische maatregel maar wel de meest effectieve gebruik geen openbare wifi. Gebruik je databundel of de verbinding van je bedrijf. Stel je apparaat in dat het geen verbinding mag maken met bekende wifi netwerken. Nadeel hierbij is dat de meeste databundels een limiet hebben en de verbinding van een zakelijk netwerk niet overal even sterk is.

Controleer netwerknamen

Een cybercrimineel die wil dat jij op zijn netwerk komt gebruikt vaak aantrekkelijke argumenten zoals: ‘razendsnelle gratis wifi’. Gebruik je boerenverstand en klik op negeren. Maak je gebruik van een bedrijfsnetwerk check dan of het ook het officiële bedrijfsnetwerk is.

Wil je toch gebruik maken van wifi, gebruik dan een VPN

Toch gebruik maken van wifi? Zorg dan dat je geen gevoelige data deelt. Een stapje beter is om een beschermde omgeving te creëren, de zogenaamde VPN. Deze beveiligde verbinding versleutelt de datapakketjes die je verstuurt en ontvangt. Data zijn dan voor de hacker meestal niet te lezen. Zo kun jij met een gerust gevoel gebruik maken van gratis wifi.