Mag ik jouw wachtwoord?

Betrouwbare ICT-oplossingen voor een zorgeloze werkplek

Mag ik jouw wachtwoord?

Je wilt alles zo veilig mogelijk doen op kantoor. Je hebt de werkplekken goed ingericht, de hardware is op orde, de software is up to date. Wat kan er mis gaan zou je denken?

Wat er mis kan gaan

Er hangen papiertjes met wachtwoorden aan de monitoren van je medewerkers want ze kunnen het anders niet onthouden. Gevolg: een datalek met alle gevolgen van dien want onder de AVG kan je dit heel duur komen te staan.

Regels omtrent wachtwoordbeleid

In de AVG worden geen voorwaarden gesteld aan wachtwoorden en wachtwoordbeleid. Maar bij een eventueel datalek wil de Autoriteit Persoonsgegevens wel weten wat er gebeurd is. Hoe hou je ze dan tevreden? Er zijn namelijk wel oplossingen om de gevaren van een datalek door verkeerd wachtwoordbeleid te verkleinen.

Oplossingen

  • Laat je medewerkers regelmatig het wachtwoord wijzigen. Doe je dit niet dan vergroot je de kans dat een hacker uiteindelijk het wachtwoord kraakt.
  • Laat je medewerkers unieke wachtwoorden bedenken. Niet een oud wachtwoord hergebruiken, de naam van je huisdier, je verjaardag of naam van je partner. Deze zijn namelijk allemaal makkelijk te achterhalen via onder andere Facebook.
  • Een wachtwoord is persoonlijk en deze deel je dus niet met collega’s. Wanneer je wachtwoord bekend is bij anderen hebben de hackers ook meer mogelijkheden om deze te achterhalen.
  • Multi-factor authenticatie invoeren, hierbij heb je een wachtwoord maar daarnaast ook bijvoorbeeld een sms met een code nodig om in te loggen.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn dus best oplossingen die een datalek kunnen helpen voorkomen. Wanneer je dit vastlegt en er voor zorgt dat de regels worden nageleefd binnen je bedrijf kun je bij een eventueel datalek aantonen dat je in ieder geval passende maatregelen hebt genomen. Hiermee voorkom je boetes die hoog kunnen oplopen.

Meer weten over wachtwoorden? Kijk dan eens hier of hier want wij schreven er al eerder over.